رئیس سابق سازمان غذا و دارو گفت: شرکتهایی از ایران هستند که میتوانند به ترکیه دارو صادر کنند، فقط بهدلیل عضویت ما در PIC/S هستیم.
رسول دیناروند افزود: من فکر میکنم فشارهای آمریکا تاثیر دارد اما ایران کشوری نیست که بتوان آن را با عراق و کوبا که تحریمهای آمریکا را تجربه کردند، مقایسه کرد.
خبرنگار فانا در حاشیه سومین ایران فارما فوروم گفتوگویی با رسول دیناروند رئیس سابق سازمان غذا و دارو انجام داده که به شرح زیر است:
با وجود همه اخبار و گزارشهای منفی شاهد برخی اتفاقات مثبت هم در حوزه دارو در ایران هستیم از جمله عضویت ایران در PIC/S و ICH. نظر شما در این باره چیست؟
زیرساختهای کشور ما در حوزه علم و فناوری صنعت داروسازی و حتی رگولاتوری فراتر از منطقه است. من این موضوع را با اطلاع دقیق و براساس بارها حضور و عضویت در مجامع جهانی میگویم. عضویت ما در PIC/S بعد از تلاشی ۱۰ ساله رخ داد و نتایج بسیار خوبی دارد. شرکتهایی از ایران هستند که میتوانند به ترکیه دارو صادر کنند، فقط بهدلیل اینکه ما عضو PIC/S هستیم. یعنی کشورها وقتی میبینند ایران عضو PIC/S است به پروانهای که سازمان غذا و دارو صادر میکند، اعتماد میکنند. ICH هم نهاد هماهنگسازی رگولیشنها است که حضور ما در آن نیز بسیار موثر و مفید است. معمولا اسامی مدیران کل و رئیس غذا و دارو را در رسانهها میبینید اما باید بگویم ما کارشناسان رگولاتوری، ثبت دارو، جیامپی و بازرسی جیامپی داریم که برخی از آنها در سطح جهانی معتبر بوده و مورد احترام هستند و باید به آنها افتخار کنیم.
با توجه به وضعیت فعلی تحریمها و مشکلات به وجود آمده به آینده خوشبین هستید؟
من فکر میکنم فشارهای آمریکا تاثیر دارد اما ایران کشوری نیست که بتوان آن را با عراق و کوبا که تحریمهای آمریکا را تجربه کردند، مقایسه کرد. ما ۴۰ است تحت تحریم هستیم اما هر سال هم پیشرفت کردیم. دچار سختی شدیم و هستیم اما اعتقاد دارم اگر مسوولان دولتی خوب عمل کنند، جرات داشته باشند و انرژی بگذارند و به موقع عمل کنند، مطمئنا از گردنه فعلی هم عبور میکنیم و دوام میآوریم و جلوی زورگویی آمریکا هم میایستیم، زورگویی که الان عیان شده است. همه دارند چهره آمریکا را میبینند، یک چهره زورگوی بدون منطق و باجگیر.
در چند ماه اخیر حتی رسانههای غربی هم علیه سیاستهای آمریکا در زمینه تحریم دارویی ایران موضعگیری کردند. نقش رسانهها را در این شرایط چطور میبینید؟
الان فرصت خوبی برای ایران به وجود آمده تا دیپلماسی خود را فعال کند تا از همین اختلافات در دنیای غرب استفاده کند. ترامپ شمشیر را از رو بسته و اصلا هم ژست حقوق بشری ندارد بطوریکه عربستان سعودی شفاف میرود در کنسولگری خودش آدمی را که شهروند خودش است و منتقد خیلی خطرناکی هم نیست، با آن وضع فجیع میکشد و در نهایت دستگاههای اطلاعاتی آمریکا هم میپذیرند که این کار سعودی بوده و با دستور ولیعهد آن کشور انجام شده است اما آمریکا خیلی راحت اعلام میکند که منافع ما حکم میکند از کنار این موضوع بگذریم. البته این موارد خوب است. از این نظر که چهره آمریکا را روشن میکند و در عین حال فرصتی است که عدهای که حتی اگر در پشت صحنه حقوق بشری نیستند اما میخواهند ظاهر را حفظ کنند آمریکا را محکوم میکنند و همین محکوم کردن توسط همدیگر فرصت مناسبی را برای ایران فراهم میکند.فانا