روند تحقیقات سلولهای بنیادی با توجه به شرایط مختلف، متفاوت است. این روند رابطهی مستقیمی با نگرش محققان، مدیران مرکز تحقیقات و سیاستگذاران دارد. جمعی از محققان پژوهشگاه رویان و دانشگاه علوم پزشکی تهران روند تحقیقات آیندهی سلولهای بنیادی در ایران را بررسی کردند. سلولهای بنیادی دو ویژگی منحصر به فرد دارند که در سلولهای دیگر دیده نمیشود. آنها میتوانند به صورت نامحدود سلولهایی با ویژگیهای یکسان تولید کنند و همچنین قادرند به سلولهای مختلفی تمایز پیدا کنند.
“پزشکی بازساختی” جایگزین کردن بافتها و سلولهای از دست رفته با بافتی زنده و دارای عملکرد مناسب است. در این علم پزشکان از سلولهای بنیادی برای جبران سلولهای از دست رفته استفاده میکنند. این سلولها را میتوان در مهندسی بافت نیز به کار گرفت و بافت مهندسی شده را به جای بافت آسیب دیده پیوند زد.
بر اساس پژوهشهای اخیر، بسیاری اعتقاد دارند که سلولهای بنیادی میتوانند بیماریهای بسیاری از جمله سرطان، بیماریهای خونی، بیماریهای سیستم ایمنی، نقصهای حسی و حرکتی و … را درمان کنند. این سلولها ممکن است از منابع مختلفی مثل سلولهای جنینی، سلولهای بندناف، سلولهای بزرگسال (مغز استخوان، پوست، پالپ دندان) و … در دسترس باشند. سلولهای بنیادی در حوزههای پژوهشی مختلفی مثل ژندرمانی، مهندسی بافت، کشت سه بعدی، تولید پروتئینهای نوترکیب و تحقیقات سمشناسی کاربرد دارد.
این بررسی یک پژوهش مقطعی بود و در پژوهشگاه رویان انجام گرفت. پژوهشگرانی که حداقل به مدت یک سال به صورت دائمی یا موقت در آزمایشگاههای سلول بنیادی این مرکز همکاری میکردند در این پژوهش شرکت داشتند و دادههای این پژوهش از ۱۵۰ پرسشنامهی توزیعشده در بین آنها، استخراج شد.
یافتههای این پژوهش نشان داد که شرکتکنندگان اعتقاد دارند که «بودجه» مهمترین موضوع در تحقیقات سلولهای بنیادی است و اصلیترین هدف این پژوهشها کاربرد آنها در درمان بیماریهاست.
پژوهش بر روی سلولهای بنیادی بالغ و سلولهای IPS و کاربرد آنها در درمان بیماریهای سرطان و مشکلات قبلی عروقی، مهمترین اهداف تحقیقاتی این پژوهشگران خواهد بود. به اعتقاد آنان «پزشکی بازساختی» آیندهی درمانهای پزشکی است و سلولدرمانی جایگزین دارودرمانی خواهد شد. نیمی از آنان مطرح کردند که استفاده از سلولهای بنیادی جنینی جزء درمانهای روزمرهی ۱۰ سال آینده است.
به اعتقاد آنها همکاریهای بینالمللی موضوع مهمی در آیندهی تحقیقات سلولهای بنیادی است و محققان ایرانی مشتاق به کار در مطالعات چند رشتهای به صورت همکاری بینالمللی هستند.
نتایج این پژوهش که توسط مهدی لطفی پناه عضو گروه کتابداری و اطلاعرسانی پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران و همکارانش به انجام رسیده، در آخرین شمارهی فصلنامهی «یاخته» وابسته به پژوهشگاه رویان جهاد دانشگاهی منتشر شده است.
تولید کالاهای تقلبی در چین به واکسن رسید
به گزارش فانا، در تازه ترین مورد از کشف اجناس تقلبی، تولید نوعی واکسن قلابی بیماری هاری به دلیل مخاطرات پزشکی و بهداشتی برای چین و کشورهای دیگر، واکنش های شدیدی در داخل کشور به دنبال داشته است به طوری که رهبران چین را هم به موضع گیری وا داشته است.
این واکسن تقلبی مصارف بهداشتی و پزشکی دارد و توسط شرکت ‘چانگ شنگ چانگ چون’ در استان ‘جی لین’ چین تولید شده است که شرکتی با مسئولیت محدود به حساب می آید.
این شرکت سال گذشته نیز استاندارد واکسن ‘دی تی پی’ را نقض کرده بود اکنون تولید این شرکت متوقف شده و شورای دولتی چین مکانیسم ویژه کاری را در این مورد ایجاد کرده و با اعزام تیم بازرسی به این شرکت رسیدگی درباره آن را شروع کرده است پلیس نیز افراد مظنون را برای رسیدگی دستگیر کرده است.
اطلاعات دقیقی درباره سایر واکسن های این شرکت منتشر نشده است اما واکسن هاری تقلبی این شرکت اکنون به یک مساله جدی تبدیل شد.
دولت محلی نیز بی درنگ تولید واکسن هاری و دیگر واکسن های این شرکت و همه تولیدات دارویی آن را متوقف و پروانه کار آن را هم لغو کرده است.
موضوع تولید واکسن هاری تقلبی یکی از سخت ترین واکنش ها در چین را به دنبال داشته است به طوری که حتی کمیسیون نظارت بر سهام شرکت ها هم اعلام کرده است این شرکت را از بازار سهام و اوراق بهادار اخراج می کند.
این موضوع به حدی در افکار عمومی چین چالش ایجاده کرده است که ‘شی جین پینگ’ رییس جمهوری خلق چین که اکنون در سفر آفریقا به سر می برد خواستار رسیدگی فوری به پرونده شده است و ‘لی که چیانگ’ نخست وزیر چین نیز گروه حقیقت یاب به کارخانه سازنده این واکسن اعزام کرده و روند تولید و فروش واکسن یاد شده را مورد بازرسی جدی قرار داده است.
رهبران چین در بیانیه هایی که حالا رسانه های این کشور به طور گسترده منتشر کرده اند «خواستار رسیدگی دقیق به پرونده و مجازات همه عاملان» این واکسن تقلبی شده اند.
‘دونگ خوا’ کارشناس مسایل بازرگانی بین الملل معتقد است موضوع تولید واکسن تقلبی به چهره چین در کشورهای دیگر هم لطمه می زند و به این مساله باید سریع رسیدگی شود.
او می گوید: این مساله برای دولت و مردم خیلی مهم است و باید هر چه سریعتر با متخلفان برخورد شود.
رییس جمهوری خلق چین در پیامی آورده است که بهداشت مردم برای دولت اولویت است و خط اصلی امنیت در کشور محسوب می شود.
شی ضمن تاکید بر مجازات عاملان تولید واکسن، خواستار آن شده است که هر پیشرفتی در این پرونده فورا به اطلاع مردم برسد و به نگرانی ها و واکنش های مردمی به درستی و با دقت پاسخ داده شود.
نخست وزیر چین هم در نشستی با حضور مسئولان بهداشتی کشور گفت که این شرکت همه خطوط و مرزهای اخلاقی را زیر پا گذاشته و اصول بهداشتی و پزشکی را نقض کرده است و هرگونه موضوع مربوط به این پرونده باید شفافیت سازی شود.
در واکنش به تولیدات دارویی و واکسن های تقلبی چین، سازمان غذا و دارو ایران پیشتر هرگونه واردات واکسن آنفلوآنزا از کشور چین را تکذیب کرده بود.
این سازمان همچنین گفته بود تمامی واردات واکسنهای آنفلوآنزا از کشورهای اروپایی صورت میگیرد و هر واکسنی که در بازار با عنوان چینی عرضه شد، تقلبی و قاچاق است و مردم نباید به هیچوجه آن را خریداری کنند.
در حال حاضر به گفته مسئولان در ایران نیز مانند بسیاری از کشورهای دیگر مواد اولیه دارویی از کشور چین وارد میشود، اما هیچ داروی ساخته شده چینی در داروخانههای کشور وجود ندارد.فانا
نظرات بسته شده است.