سالانه ۳ هزار نفر در ایران، نیازمند پیوند عضو هستند که از این تعداد تنها ۹۰۰ نفر پیوند عضو میشوند و۲۱۰۰ بیمار نیازمند پیوند عضو، جان خود را از دست میدهند.
این مطلب را دکتر کتایون نجفی زاده، در نشست تخصصی رسانه و فرهنگ اهدا عضو، از سری نشستهای تخصصی دفتر مطالعات و برنامهریزی رسانههای وزارت ارشاد در محل این دفتر اعلام کرد و افزود: متاسفانه در ایران روزانه 7 نفر و در سال 2100نفر به دلیل، عدم وجود عضو پیوندی، جان خود را از دست میدهند و این درحالی است که در ایران سالانه 6 هزار نفر مرگ مغزی میشوند.
مدیر عامل انجمن اهدای عضو ایرانیان، براهمیت ترویج فرهنگ اهدای عضو تاکید و خاطر نشان کرد: اگر بین 6 ساعت اول فردی مرگ مغزی شد و خانوادهاش رضایت به اهدای عضو داد، تمام 61 عضو بدن و بافت او قابل پیوند است و میتوان جان انسانهای نیازمند پیوند عضو را نجات داد. این در حالیست که با گذشت زمان، تعداد اعضای قابل پیوند از بین میرود.
نجفی زاده همچنین گفت: انجمن اهدای عضو با راهنمایی و رانندگی توافقنامه ای امضا کرده است که بر اساس آن، با افرادی که تمایل به اهدای عضو دارند، صحبت شود که در صورت تمایل لوگوی اهدای عضو بر روی گواهینامه آنها درج شود.
او افزود: این مهم در حال حاضر به کمیسیون فرهنگی دولت رفته است و منتظر تصویب است.
کمبود امکانات برای پیوند عضو داریم
دکتر امید قبادی، نایبرئیس هیات مدیره انجمن اهدای عضو ایرانیان، هم در این نشست گفت: با توجه به پراکندگی جمعیت کشور، برای انتقال اعضای افراد مرگ مغزی شده به نیازمندان، در کشور به دستگاههای ویژه و هواپیماهای مخصوص نیاز داریم.
دکتر ساناز دهقان، رئیس بخش پیوند عضو وزارت بهداشت هم در این نشست اعلام کرد: امسال تعداد متوسط پیوند عضو از اهداکنندگان از یک عضو به دو عضو افزایش یافته است.
پیشنهاد ثریا قاسمی
ثریا قاسمی، بازیگر تلوزیون و سینما و عضو هیات امنای انجمن اهدای عضو ایرانیان، در این نشست تخصصی یک پیشنهاد ارائه داد و گفت: وزارت ارشاد از کارگردانهای کشور برای تهیه فیلمهای سه تا پنج دقیقه ای با موضوع اهدا عضو، حمایت مالی کند و سپس، این فیلمها قبل از نمایش فیلم در سینماها، به نمایش گذاشته شود.
اهدای عضو نیازمند فرهنگسازی
در این نشست دکتر حمید ضیایی پرور، مدیر کل دفتر مطالعات و رسانههای وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: اهدای عضو به عنوان امری انساندوستانه و حیاتبخش، نیازمند فرهنگسازی در جامعه است. در این مسیر دولت، مردم، جامعه پزشکی و اهالی فرهنگ، و رسانه هر یک نقش تعیینکنندهای دارند.
مدیر کل دفتر مطالعات و رسانههای وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی افزود: رسانهها و اصحاب رسانه، میتوانند با اطلاع رسانی درست، جامعه را به سطحی از آگاهی برسانند که اهدای عضو را اهدای زندگی بدانند.
دکتر ضیایی پرور گفت: در باره ترویج فرهنگ اهدای عضو اقدامات خوبی در وزارت ارشاد، در حال انجام است . پیشنهاد حضور اعضای هیئت مدیره انجمن اهدای عضو در شورای معاونان وزارت ارشاد مطرح شده است و در تلاش هستیم تا از ظرفیتهای ادارات تابعه وزارت ارشاد برای ترویج فرهنگ اهدای عضو در کشور استفاده کنیم.
در این نشست تخصصی اعلام شد: افرادی که تمایل به اهدای عضو دارند میتوانند به دو طریق اقدام کنند. اول با ارسال پیامک به شماره 3432 و دوم کد دستوری #3432* 3*
در نشست تخصصی رسانه و فرهنگ اهدا عضو وزارت ارشاد، درباره ضرورت ایفای نقش رسانهها در ترویج فرهنگ اهدای عضو، نقش رسانهها در فرهنگسازی و ترغیب مردم به اهدای عضو، بررسی مسائل حقوقی و اخلاقی اهدای عضو، چالشها و راهبردهای رسانهها برای ترویج فرهنگ اهدای عضو، بحث و تبادل نظر شد. همشهری